Sunday, December 5, 2010

tak a peruanska cast

Cuzco. Svetove kulturni dedictvi, historicka perla ukryta v Peru, obklopena vsemocnymi a pusobymi Andami, v jeho okoli ukryty skvosty z prekulumbovske ery. Superlativa, hvezdny prach, slova plna uzasu. Ale JE to opravdu tak? No, podivejme se na nej myma (a znacne kritickyma) ocima:
Prijezd z Puna vecer a za tmy, mijime periferii, pripomina tak trochu Iquitos. Me prvni pocity jsou mirne zklamani, ale budiz. Pockame na vsemohouci svetlo a snad prozru...
Rychle na ubytko, jsme mrtvi. Tam, kde jsme cekali, ze bude volno, po znacnych zmatcich, neni, tak travime nejaky cas hledanim jine alternativy. NAkonec podkrovni pokojik s naaadhernym vyhledem na histor.centrum. Ano, centrum je opravdu perla, i za te tmy:-). Pomalu menim nazor...
Me zpaleni se ozyva, takze nedeli travime brouzdanim po Cuzcu, ja s dlouhym rukavem... Poslusne cekam, az otok opadne. To mam ale vzpominky na JA!:-)
Na hlavnim namesti majestatni katedrala. Nadherna, gotika, rekla bych, ale nejsem architekt.znalec. A lide, SPOUSTA lidi, teda TURISTU a to je, verte mi, rozdil! A oni se na vas zacnou lepit-"oni" myslim poulicni prodejci, kteri nabizi VSE. Obrazy, jez maji vsichni stejne (alespon ten uvodni, ktery se vam zjevi po otevreni slozky), nakonec jeden takovy nabidl bratrovi obrazek zadarmo. Takze "umelci", ktere potkate v ulicich v 8 rano, jak "typicka" doba:-). Svetry, saly, panenky, jidlo, VSE. Masaze! ano, vse.... Porad, porad, porad, PORAAAAAAAAD!!!!!!!! Se vas ptaji, nabizi, podbizeji, vnucuji. Jse gringo, vypadas trosku "exoticky" a uz jsi v pasti. Uprimne, ingorujes? Nepomaha. Velmi neprijemne a mne osobne to zkazilo cely pocit z pobytu v Cuzcu. Priste si na sebe obleknu tricko s prostym napisem "No, gracias!", snad pomuze.
Behem naseho vegetovani jsme se rozhodli udelat pamatky "off the beaten track". Takze vypraveni o Machu Picchu ode me necekejte. Ano, je uuuuzasne, majestatni, tajemne a to jedine diky sve poloze. Jinak je preturistovano, rozhodne, co se tyka rozlohy a celistvosti nepatri k zazrakum a samotni Peruanci znaji hezci mista. Ale mozna taky zarlim, ze jsem nechtela investovat ty nehorazne penize za neco tak proflaknuteho:-). To si preberte sami. Ovsem fotky M.P.muzete videt vsude, takze....
Pisac-incka zricenina, takove mensi M.P. Zhruba hodku cesty od Cuzca, klikatyma silnickama. Velmi pusobive, objevujeme dalsi, v blizkosti. Bracha nadsen, ja taky. Nadherne, obrovske, genialni, dech berouci. Clovek si pripada tak malicherne malinky a jen se ptame "jak to mohli TADY, na tomhle miste, postavit?". "jak se dovezli ty obrovske kameny?" Otazka strida otazku.... Cestou dolu (samozrejme, vse na kopeccich) uzasne scenerie. Nadherne.
A jako tresnicka na dortu se rozhodneme vyuzit zdejsich trhu s rukodelnyma vyrobkama. No, smlouvam, dost me to bavi... a nakonec zjistujeme, ze ty cepicky, co jsme tak "vyhodne" ukecali se prodavaji za stejne penize v Cuzcu a ty deky nejsou rucne sprdene. Pana musim vyznamenat, s lidma to doooost umi. Ukecal by i mrtvolu (takze je horsi nez ja:-) a my si pripadame jak totalni pitomci (jak to, ze jsme to nepoznali?:-).
Dalsi den Ollantayambo, opet ruiny s kaskadovym usporadanim, typicke pro incka policka. Vylezame na obe, naproti sobe umistene, zriceniny. Opet nadherny vyhled, opet to hlava nebere... Pusobive. Ti Inkove, clovece, mistri! Smekam klobouk!:-)
A posledni den mame na Moray (coz je takovy v te dobe eko inkubator, jez vyuzivali na aklimatizaci z jinych mist dovezenych rostlin s dumyslnych zavlazovacim systemem). Vypada to jako prirodni amfiteatr, ale pritom je to takovy "sklenik". a clovek je opet tak malinkatyyyyy... Cast cesty absolvujeme opet na koniccich. Opet pohled z konskeho hrbetu. Nepopsatelny a cestou nas "doprovazeji" Andy, se zasnezenymi vrcholky, halici se do mraku. Skoro nadosah. Ja se snad odstehuju nekam na hory:-). Pan, jez s nami jede, je v zaslouzilych letech a pusobi tak, ze nema sanci cestu zvladnout. Ovsem vyvede nas hned z omylu. Velice cili dedula. Samozrejme Kecuanec, ale ma skvelou spaninu, je pratelsky. Ocividne sve kone miluje, ale taky ocividne vidime rozdil v "kvalite". Zrovna moje kobylka, na ktere jedu, je vyhubla. Doprovazi nas jeji 4mesicni hribe, ktere mamine dava dost zabrat. Necitim se uplne jista, pripada mi dost zeslabla.
Salineras absolvujeme jiz v aute-jsou to solna jezirka, ukryta mezi horama, ktere vyuzivaji faktu, ze z mistniho vyhasleho vulkanu vyteka jodidovana slana voda. a lide toho umne vyuzili, samozrejme:-). Mame zde dokonce poobedvat, ale slusne (lec durazne) odmitam, kdyz pani, ktera rozhodne nemela v umyslu nam varit jako rychlou alternativu nabizi vejce s ryzi, za cenu, ktera mnohonasobne prevysuje cenu surovin, prace a vseho:-). Ano, jsme v Peru, skoro jsem zapomnela, ze ja jsem ta gringa, jez ma moc penez a tak ji mirne oskubneme. Teda priskubneme:-). A tecku za tim udela nas pruvodce, ktere si zcela bez skrupuli rekne o dysko, i pres fakt, ze ma zaplaceno:-). No, jsem rozladena.... Jako je to treba jen 20Kc, ale pak u tech "desnych" chudaku vidite v rukou nejnovejsi mobilni telefony, TV s uhloprickou 100cm a tak... A ja tady ziju (aspon se pokousim), takze nejsem typicky (americky) turista, jemuz (a ne dle mych slov) lezou dolary z kapes. a konecne: ano, jsem Ceska! :-D Setrim:-D
Jinak se nam podarilo vystridat 2 hostely, jez v prvnim, jak jsme zjistili k ranu, v pokoji spala kocka majitelky (ne, ze by to v pokoji nesmerdelo po kocicincich-a to zvirata miluju!) a nebyly tam ani vesacky na obleceni. Nasli prijemnou restauracku, kde majitel neznal vsechna rocni obdobi, ale jeho zena, az se nezdalo, delala VYBORNE jidlo! Llama a la plancha=alpaca, je delikatesni, i kdyz se to muze zdat slabsim povaham nechutne:-). A slunicko, cisniky a vubec vsechny, kteri se na vas pokouseli  mluvit pouze anglicky a byli takrka v soku, kdyz jste spustili spanelsky, dlazdene chodniky, luxus a dustojnot. Tohle vsechno JE Cuzco. Chtela bych se tam jednoho dne vratit (ale vymazte, prosim, ty turisty!)!

No comments:

Post a Comment